ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Η συνέλευση για την δομή αυτοάμυνας καταλήψεων και εγχειρημάτων στέγασης μεταναστών δημιουργήθηκε ως δράση της ανοικτής συνέλευσης αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου για το μεταναστευτικό. Είχαμε αποφασίσει εξ’ αρχής ότι η δομή θα λειτουργήσει αυτόνομα. Η πρώτη συνέλευση της δομής έλαβε μέρος στο τέλος της πορείας «αλληλεγγύης σε καταλήψεις προσφύγων/μεταναστών και αλληλέγγυων εγχειρημάτων». Το κάλεσμα στην πορεία και στη συνέλευση για τη δομή: https://athens.indymedia.org/media/events/2016/07/22/metaellfor2sm.jpg

Παρ’ όλα αυτά η πρώτη δράση της Δομής Αυτοάμυνας, ξεκίνησε τέλη Αυγούστου με την συνέλευση να απαρτίζεται από συλλογικότητες, πολιτικές καταλήψεις αναρχικών/αντιεξουσιαστών, καταλήψεις στέγασης μεταναστών/προσφύγων και ευρύτερα καταλήψεις στέγασης και αγώνα.

Η κύρια μορφή δράσης της Δομής Αυτοάμυνας είναι οι πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες. Οι περιπολίες μας μέχρι και σήμερα, είχαν τακτικό χαρακτήρα και ανάλογα με το δυναμικό έχουν καλύψει ένα εύρος καταλήψεων με κύρια εστίαση τα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Η κίνηση της Δομής Αυτοάμυνας καθορίζεται βάσει των αναγκών των εγχειρημάτων που την στελεχώνουν και δεν περιορίζεται γεωγραφικά.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο ζωτικός χώρος των μεταναστευτικών, κοινωνικών και πολιτικών εγχειρημάτων δεν περιορίζεται μέσα στα κτήρια αλλά σε όλο το δημόσιο έδαφος στο οποίο κινούνται. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στους εσωτερικούς χώρους και στις εσωτερικές λειτουργίες των κοινοτήτων, αλλά επιλέγουμε να σταθούμε αλληλέγγυα στο κοινό μας έδαφος. Κατά περίσταση, αν υπάρχει ανάγκη και επιθυμία από το ίδιο το εγχείρημα, η Δομή Αυτοάμυνας συνδράμει εσωτερικά την περιφρούρηση του συμμετέχοντας άμεσα στον αγώνα του. Οι περιπολίες της Δομής στο δημόσιο χώρο δεν αποσκοπούν στο γενικό κοινωνικό-πολιτικό έλεγχο του, αλλά ωστόσο στεκόμαστε στο κοινό έδαφος ως ενεργό κομμάτι, ως υποκείμενα που ανήκουν με την σειρά τους σε κατειλημμένα εγχειρήματα και σε συλλογικότητες αγώνα.

Αντιλαμβανόμαστε κάθε επίθεση από το κράτος ή τους φασίστες σε μετανάστες/τριες ή σε καταλήψεις ως επίθεση σε όλους/όλες μας πέρα από το πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο του κάθε εγχειρήματος. Προϋπόθεση όμως, για την ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα του αγώνα είναι η αμφίδρομη αλληλεγγύη που βασίζεται σε πολιτικές οργανωτικές συμφωνίες και οδηγεί σε συνοργάνωση.

Επιδίωξη μας είναι η συγκρότηση σχέσεων με τις διαδικασίες που διαχειρίζονται της καταλήψεις, αλλά και με την ευρύτερη κοινοτική τους βάση.

Όλο αυτό το διάστημα πριν ακόμα την συγκρότηση της Δομής Αυτοάμυνας υπάρχει εκ μέρους των κυρίαρχων θεσμών και των φασιστών μια συνέχεια και μια όξυνση των επιθέσεων στα κατειλημμένα εγχειρήματα. Από την εκκένωση και το γκρέμισμα καταλήψεων στέγασης μεταναστών/τριών στην Θεσσαλονίκη μέχρι τον δολοφονικό εμπρησμό της Νοταρά 26, όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος μαίνεται.

Τελευταία παραδείγματα αποτελούν η απόπειρα εμπρησμού στην ΛΚ37 αλλά και οι απειλές των πρυτανικών αρχών στο Βόλο να πάρουν το κατειλημμένο έδαφος που στεγάζει την κατάληψη Τερμίτα και το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Liberta.

Απροκάλυπτη συνεργασία των φασιστών και των μηχανισμών καταστολής αποτέλεσε η εισβολή των χρυσαυγιτών και των ματ στα Προσφυγικά Αλεξάνδρας, μια συνεργασία που μας υπενθύμισαν όταν έξω από το κατειλημμένο Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη σύσσωμα φώναζαν συνθήματα της Χρυσής Αυγής.

Οι αγώνες αντίστασης απέναντι στο κράτος και τους φασίστες οξύνονται και έχουν δείξει ότι μπορούν να είναι πέρα για πέρα αποτελεσματικοί. Με παράδειγμά μας την συμμετοχή στην περιφρούρηση των Προσφυγικών, ειδικά στις 31/10, αντιληφθήκαμε ότι οι αγώνες μας είναι ικανοί να σπάσουν την κρατική πολιορκία και να πάρουν το έδαφος από τους φασίστες αρκεί να υπάρχει ανοικτή συλλογική διεργασία, κινηματική συνεργασία, μαχητικότητα και πρωτοβουλία.

Ευρύτερα και στην βάση της προοπτικής, η αυτοάμυνα των εδαφών μας θέτει τα θεμέλια σταθερότητας και περιφρούρησης ώστε να καταστεί εφικτή η ελευθεριακή αλλαγή των κατεστημένων σχέσεων και η δημιουργία νέων μορφών ζωής.

Προσδοκούμε στην πρακτική ενδυνάμωση της πιο πάνω αντίληψης εντός του κινήματος, μέσω του αλληλέγγυου αγώνα. Προσδοκούμε στην συγκρότηση ενός αγωνιστικού συλλογικού φαντασιακού πέρα από την ευκαιριακή σύμπραξη απέναντι στις επιμέρους ενέργειες της κρατικής και φασιστικής επίθεσης.

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση για την ενίσχυση της Δομής Αυτοάμυνας Καταλήψεων και Εγχειρημάτων Στέγασης Μεταναστών

Πέμπτη 8 Δεκέμρη 2016 7μμ Πολυτεχνείο, κτήριο Γκίνη

Δομή Αυτοάμυνας Καταλήψεων και Εγχειρημάτων Στέγασης Μεταναστών