Συνέντευξη (στην εφημερίδα ΑΠΑΤΡΙΣ) με τον σύντροφο Heval Odyssev, μαχητή του Επαναστατικού Συνδέσμου Διεθνιστικής Αλληλεγγύης που συμμετέχει με το Διεθνές Τάγμα Ελευθερίας στο μέτωπο της Ροτζάβα

(Σημείωση: ο σύντροφος που έδωσε την συνέντευξη είναι Έλληνας, αλλά όπως όλοι οι διεθνιστές που συμμετέχουν στην κουρδική αντίσταση και στην επανάσταση της Ροζάβα έχει πάρει και κουρδικό όνομα και με αυτό εκφράζει πλέον την διεθνιστική τοποθέτησή του.)

– Περιέγραψε μας όσο μπορείς, αυτά που θα ήθελες να αναφέρεις από τη μέχρι τώρα εμπειρία σου στην Ροτζάβα.

Μετά από πρόταση του συντρόφου, αντί της πρώτης ερώτησης δημοσιεύουμε το κείμενο ενημέρωσης-καλέσματος που είχε στείλει ο ίδιος από την Ροζάβα.

Ανταπόκριση

ενός μαχητή του Επαναστατκού Συνδέσμου Διεθνιστικής Αλληλεγγύης

και του Διεθνούς Τάγματος Ελευθερίας από το μέτωπο της Ροζάβα:

Τα τελευταία τρία χρόνια εξελίσσεται στις περιοχές του συριακού Κουρδιστάν ένας αιματηρός πόλεμος ο οποίος, τουλάχιστον όσον αφορά τα εδάφη της Ροζάβα, τείνει να λάβει χαρακτηριστικά κοινωνικού και πολιτικού απελευθερωτικού πολέμου.
Στην σύγκρουση αυτή τα κυριότερα εμπλεκόμενα μέρη είναι το προηγούμενο δικτατορικό καθεστώς του Άσαντ (το οποίο στηρίζεται σήμερα από την Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα), διάφορες εθνικές και θρησκευτικές οργανώσεις (Απελευθερωτικός Συριακός Στρατός, Αλ Νούσρα και άλλες), το τουρκικό κράτος, το Ισλαμικό Χαλιφάτο και το κουρδικό αυτονομιστικό απελευθερωτικό κίνημα.
Η έναρξη της διαμάχης, που είχε ως αιτία την εξασφάλιση των συμφερόντων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στον συριακό χώρο και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, εξέθρεψε θεοκρατικές και φασιστικές οργανώσεις όπως το ISIS, το οποίο, ενισχυόμενο περαιτέρω από τις θεοκρατικές και οικονομικές ελίτ των καθεστώτων της Μέσης Ανατολής εξάπλωσε την παρουσία του και την τυραννική κυριαρχία του σε μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το τούρκικο καθεστώς, το οποίο ανέπτυξε με το ISIS στενές οικονομικές, πολιτικές και επιχειρησιακές σχέσεις, ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του στην Μέση Ανατολή, ενάντια στους κουρδικούς πληθυσμούς και στο κουρδικό κίνημα, τα οποία βρέθηκαν εξ αρχής στο στόχαστρο του ISIS.
Η σύγκρουση αυτή έχει επιφέρει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, εκτοπισμένους. Μέσα όμως στον ορυμαγδό του πολέμου ένα κοινωνικό-πολιτικό απελευθερωτικό κίνημα συντελείται, το οποίο φέρει τα εξής χαρακτηριστικά:
1) της απελευθέρωσης του κουρδικού πληθυσμού, ως του πιο καταπιεσμένου και οικονομικά, πολιτικά, πολιτισμικά περιθωριοποιημένου κομματιού, στα πλαίσια του συριακού κράτους.
2) της απελευθέρωσης μεγάλου μέρους αραβικών και άλλων εθνοτικών κομματιών από την τυραννία του καθεστώτος του Άσαντ και της ενοποίησής τους με όρους ισότιμης κοινότητας μέσα στα απελευθερωμένα εδάφη της Ροζάβα.
3) της απελευθέρωσης των γυναικών και της ενεργοποίησής τους στις νεοϊδρυθείσες κοινωνικές δομές, ιδιαίτερα μέσω της μαχητικής συμμετοχής τους στα τάγματα του YPJ.
4) της απόπειρας, μολονότι λόγω της σφοδρότητας του πολέμου είναι ακόμη σε αρχικά στάδια, να συγκροτηθούν πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές που έχουν τον χαρακτήρα της αυτοοργάνωσης, της ισότιμης συμμετοχής στην οργάνωση και στις αποφάσεις, στο στήσιμο ενός νέου κοινωνικού μοντέλου, πιο οριζόντιου και εξισωτικού, γεγονός που αποτελεί όχι μόνο επαναστατική τομή στο χώρο της Μέσης Ανατολής, αλλά ταυτόχρονα ρίχνει τους σπόρους της κοινωνικής και πολιτικής απελευθέρωσης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι καθήκον κάθε διεθνιστή επαναστάτη να κινηθεί σε τρεις άξονες:
α) να σταθεί έμπρακτα και μαχητικά αλληλέγγυος στην προάσπιση του επαναστατικού εγχειρήματος της Ροζάβα και να διδαχθεί από την ζώσα ριζοσπαστική εμπειρία σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, οργανωτικό, μαχητικό.
β) να αναπτύξει αγωνιστικά και να σταθεροποιήσει δεσμούς και πολύπλευρες σχέσεις με τους επαναστάτες παγκοσμίως και με άλλα επαναστατικά κινήματα, όπου αυτά εξελίσσονται, στηρίζοντας υλικοτεχνικά, πολιτικά και με ανθρώπινο δυναμικό κάθε τέτοια προσπάθεια.
γ) να ξαναζωντανέψει το πρόταγμα της συστράτευσης στους επαναστατικούς αγώνες και το φαντασιακό της επαναστατικής διεθνιστικής αλληλεγγύης και στον ελλαδικό χώρο και στο ελλαδικό επαναστατικό κίνημα.
Στη βάση των παραπάνω, επέλεξα να συστρατευτώ εδώ και τέσσερις μήνες στο επαναστατικό κίνημα στη Ροζάβα και να συμμετέχω ενεργά στον αγώνα, μέσα από τις τάξεις των Yekîneyên Parastina Gel / Yekîneyên Parastina Jin (Μονάδες Άμυνας Λαού/Μονάδες Άμυνας Γυναικών) και του International Freedom Battalion (Διεθνές Τάγμα Ελυθερίας), ως μέλος του Επαναστατικού Συνδέσμου Διεθνιστικής Αλληλεγγύης, πολεμώντας όχι μόνο ενάντια στον θεοκρατικό φασισμό του ISIS αλλά και ενάντια στα σχέδια του διεθνούς καπιταλισμού, αμερικανικού, τουρκικού κτλ, του οποίου το ISIS αποτελεί όργανο και εργαλείο.
Από τα χώματα της Ροζάβα στέλνω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς και μήνυμα αντίστασης στους συντρόφους επαναστάτες στην Ελλάδα.

ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΟΖΑΒΑ
ΖΗΤΩ ΤΑ YPG/YPJ ΚΑΙ ΤΟ IFB
ΖΗΤΩ Ο ΕΣΔΑ
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Heval Odyssev
Rojava, 27-7-2015

Σχετικά με τον πόλεμο κατά του ΙΚ:

– Ποιά είναι η πολιτική σύσταση του Διεθνούς Τάγματος Ελευθερίας, και ποιά της ομαδας που συμμετέχεις;
Το Διεθνές Τάγμα Ελευθερίας αποτελείται κυρίως από επαναστατικές οργανώσεις της Τουρκίας, αλλά και οργανώσεις και διεθνιστές συντρόφους από διάφορες χώρες της Ευρώπης, με ένα εύρος πολιτικών κατευθύνσεων (μαρξιστές κομμουνιστές, αναρχικοί κομμουνιστές, γενικότερα ελευθεριακοί και αντιφασίστες). Αποκλείονται άνθρωποι με σεξιστικές, ρατσιστικές, εθνικιστικές και μισαλλόδοξες αντιλήψεις.
Ο Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστικής Αλληλεγγύης είναι μια οργάνωση που αγωνίζεται για την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση και συμμετέχουν ελευθεριακοί κομμουνιστές και αναρχικοί από την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος έχει στόχο την έμπρακτη αλληλεγγύη στο διεθνές πεδίο των ένοπλων συρράξεων από την πλευρά των ταξικά καταπιεσμένων που αγωνίζονται στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης από την κυριαρχία των κρατών και του κεφαλαίου. Η έμπρακτη αλληλεγγύη οφείλει να έχει τα χαρακτηριστικά της κοινής πάλης σε κάθε επίμαχο σημείο, σπάζοντας τα σύνορα της τυραννίας, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Επιδιώκουμε, παράλληλα με την πολύμορφη ενίσχυση των επαναστατικών δυνάμεων στην Συρία, το Ιράκ, την Τουρκία και ευρύτερα στον κόσμο της Μ. Ανατολής, το άνοιγμα ενός δρόμου αλληλεγγύης από τον ελλαδικό χώρο, ο οποίος όχι μόνο θα επιχειρήσει να πραγματώσει έμπρακτα το πρόταγμα της Διεθνιστικής Επαναστατικής Αλληλεγγύης, αλλά ταυτόχρονα θα προωθήσει τον συντονισμό και την σύμπραξη έξω από τα τοπικά όρια. Ο ΕΣΔΑ ανοίγει στον ελλαδικό χώρο δρόμους συνάντησης με την επανάσταση της Ροζάβα και συνδιαμόρφωσης ενός διεθνούς επαναστατικού κινήματος.

– Ποια είναι συνολικά η σύσταση του μετώπου, πόσο μεγάλη είναι η συμμετοχή τούρκων κομμουνιστών και επαναστατών και πόσο μεγάλη είναι η εμπλοκή αμερικανών μισθοφόρων, στρατιωτικών, ακόμα και εθελοντών, στον πόλεμο κατά του Ι.Κ στο πλευρό των κούρδων μαχητών;
Στη Ροζάβα, που αποτελεί τη συριακή περιοχή του Κουρδιστάν, το αντιστασιακό μέτωπο, ιδίως στα πρώτα του βήματα, στελεχώθηκε βασικά από αγωνιστές του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος από την Τουρκία και τη Συρία, αλλά και από το Ιράν και το Ιράκ και στη συνέχεια από μια σειρά πληθυσμιακών ομάδων (Άραβες, Αρμένιοι, Ασσύριοι, διεθνιστές αλληλέγγυοι). Η συμμετοχή τούρκων κομμουνιστών και επαναστατών είναι μεγάλη, ωστόσο αποτελούν ένα μικρό κομμάτι του μετώπου. Δεν υπάρχουν μισθοφόροι από την πλευρά του κινήματος που αναπτύσσεται γύρω από τις YPJ/YPG. Υπάρχει φυσικά εμπλοκή εθελοντών με διάφορα χαρακτηριστικά, από επαναστάτες και αλληλέγγυους στο κουρδικό κίνημα, μέχρι και ανθρώπους που πηγαίνουν εκεί μόνο για να πολεμήσουνε το ISIS. Σχετικά με τους στρατιωτικούς, υπάρχει μικρή παρουσία εθελοντών από τις ΗΠΑ και άλλα μέρη, χωρίς όμως κάποια ιδιαίτερη θέση και παρουσία. Οι αντιδράσεις των ντόπιων απέναντί τους ποικίλουν ανάλογα με τον βαθμό πολιτικοποίησης τους. Ορισμένοι απ’ αυτούς κουβαλάνε τον μιλιταριστικό κανιβαλισμό. Από την άλλη, αρκετοί πρώην μισθοφόροι έχουν διαμορφώσει μια προλεταριακή-κοινωνική συνείδηση μέσα από την εμπειρία του πολέμου.

– Έχεις συμμετάσχει σε απελευθέρωση περιοχών; Υπάρχει εμπειρία από την αλληλεπίδραση των μαχητών της Ροτζάβα με τους πληθυσμούς που κατέχει ή κατείχε το Ι.Κ;
Ναι, έχω συμμετάσχει σε απελευθέρωση περιοχών και υπάρχει εμπειρία. Πιο συγκεκριμένα, γύρω από αγροτικές και αστικές περιοχές, γύρω από τις πόλεις Σιλούκ και Τελ Αμπιάντ. Σε γενικές γραμμές, οι YPJ/YPG προσπαθούν και προωθούν μια στρατηγική ενάντια στους εθνοτικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς, σε κατευθύνσεις κοινής αντίστασης και αυτοδιεύθυνσης. Σε πολλές περιπτώσεις η είσοδος σε κατοικημένες περιοχές γίνεται δεκτή ως μια κίνηση λαϊκού απελευθερωτικού στρατού.

– Ποια είναι η αντιμετώπιση των αιχμάλωτων μελών του Ι.Κ από τους μαχητές της Ροτζάβα; Ποια είναι η απόφαση για όσους συνεργάζονται με το Ι.Κ στις απελευθερωμένες περιοχές;
Η αντιμετώπιση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη θέση των ανθρώπων αυτών στο ISIS. Όλοι περνάνε από τις δομές λαϊκής δικαιοσύνης που υπάρχουν εκεί. Η γενική πολιτική είναι να μην υπάρχει κακομεταχείριση των αιχμαλώτων και δεν έχω υπάρξει μάρτυρας σε τέτοια φαινόμενα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν συμβεί και τέτοια περιστατικά.

– Με ποιόν τρόπο διοικείται το Διεθνές Τάγμα Ελευθερίας; Yπάρχει στρατιωτική ιεραρχία; Υπάρχει συλλογική λήψη αποφάσεων όταν και όσο επιτρέπουν οι συνθήκες; Tι συμβαίνει με τις περιπτώσεις απειθαρχίας ή προβληματικής/αντισυντροφικής συμπεριφοράς;
Στο Διεθνές Τάγμα Ελευθερίας υπάρχει στρατιωτική διοίκηση, στο πρότυπο του καταστατικού των YPJ/YPG. Ειδικά στο Διεθνές Τάγμα Ελευθερίας οι θέσεις ευθύνης ορίζονται συλλογικά από τις πολιτικές οργανώσεις που το απαρτίζουν. Όπως και στους σχηματισμούς των YPJ/YPG γυναίκες και άντρες πολεμάνε μαζί και προβλέπεται ως απαραίτητη η συνδιοίκηση γυναικών και αντρών. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους διοικητές των ομάδων και των τακιμιών (σχηματισμός δυο ομάδων) και την εβδομαδιαία συνέλευσή τους, από τις ημερήσιες συνελεύσεις των ομάδων και από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιείται κάθε δυο εβδομάδες. Ο συλλογικός χαρακτήρας των αποφάσεων προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες του πολέμου. Σε περιπτώσεις απειθαρχίας ή προβληματικής-αντισυντροφικής συμπεριφοράς, τα ζητήματα συζητούνται και επιλύονται μέσα στη γενική συνέλευση.

– Μπορείς να μας κάνεις μια τοποθέτηση για την έκρηξη των ταραχών και των αντιθέσεων στη Τουρκία και την πυροδότηση τους από τη πόλεμο της κουρδικής αυτονομίας με το Ι.Κ;
Η έκρηξη των ταραχών στην Τουρκία έχει να κάνει με τους ταξικούς-κοινωνικούς ανταγωνισμούς, τη σύγκρουση του τουρκικού κράτους με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα, αλλά και με τα ειδικά συμφέροντα και τις πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης Ερντογάν και του μπλοκ εξουσίας που τον στηρίζει και στηρίζεται σε αυτόν. Σε γενικές γραμμές, η επιλογή της κυβέρνησης Ερντογάν να αναθερμάνει την πολιτική σύγκρουση μέσα στην τουρκική επικράτεια είναι αποτέλεσμα στρατηγικών και τακτικών επιλογών εκκαθάρισης των αντιπάλων του τουρκικού καθεστώτος, κατασταλτικής αντιμετώπισης των επαναστατικών διεργασιών που συντελούνται μέσα στο τουρκικό έδαφος, καθώς και συσπείρωσης των πιο συντηρητικών και αντιδραστικών κομματιών της τουρκικής κοινωνίας γύρω από την πολιτική του ΑΚΡ (ισλαμικό κόμμα). Η επιθετική στάση του Ερντογάν είναι αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης της θέσης του μέσα σε μια πολύ σοβαρή κρίση, πολιτική, οικονομική και πολιτισμική, την ίδια στιγμή που προσπαθούσε να επιβάλει μια πολιτική μονοκρατορία. Οι σπασμωδικές κινήσεις του τουρκικού κράτους δείχνουν τη γενική αδυναμία ελέγχου του κοινωνικού ανταγωνισμού και της ριζοσπαστκοποίησης της κοινωνικής βάσης.

Σχετικά με την κοινωνική οργάνωση στην επαρχία της Ροτζάβα:

– Τι είδους οικονομία υπάρχει στη Ροτζάβα;
Είναι δύσκολο να απαντηθεί μια τέτοια ερώτηση υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει κεντρική οργάνωση ούτε κεντρικός συντονισμός πάνω στην οικονομία. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου η οικονομία και η παραγωγή σε μεγάλο βαθμό είτε υπολειτουργούν είτε καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πολέμου. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, υπάρχει ένα μείγμα μοντέλων και φορέων οικονομίας και παραγωγής, το οποίο μπορεί και περικλείει από μικροεπιχειρήσεις που λειτουργούν υπό καθεστώς ατομικής ιδιοκτησίας και κοοπερατίβες, την απαλλοτρίωση από το YPJ/YPG τμημάτων οικονομίας και τη συλλογική διαχείρισή τους, κοινοτικές κολλεκτίβες που προσπαθούν να διαχειριστούν πλουτοπαραγωγικές πηγές και δομές του πρώην συριακού κράτους, καθώς και πολιτικές και κοινωνικές δομές που επιχειρούν να αναπτύξουν νέα μοντέλα κλπ.

– Υπάρχει κουρδική αστική τάξη στη Ροτζάβα; Εάν ναι, ποια είναι η σχέση της με τον νέο τρόπο κοινωνικής οργάνωσης;
Γενικά το κουρδικό στοιχείο αποτελούσε μέσα στα πλαίσια του πρώην συριακού κράτους την πιο περιθωριοποιημένη κοινωνική ομάδα, με αποκλεισμούς στην εκπαίδευση, την κοινωνική θέση, την οικονομία. Υπό αυτή την έννοια δεν θα λέγαμε ότι υπάρχει σαφώς ορισμένη και συγκροτημένη κουρδική αστική τάξη. Τα κομμάτια αυτά του κουρδικού πληθυσμού που είχαν αστική θέση ή καταβολές (π.χ. επιστήμονες, πρώην μετανάστες, μικρέμποροι) ενεπλάκησαν ενεργά στην υποστήριξη του YPJ/YPG και γενικότερα του κινήματος αντίστασης της Ροζάβα.

– Τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία γης; Υπάρχει κολλεκτιβοποίηση ή μικρή (δίκαια μοιρασμένη) ιδιοκτησία; Υπάρχει μεγάλη ιδιοκτησία γης;
Στη Ροζάβα υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης οι οποίες, στο πρώην συριακό κράτος, ανήκαν στο καθεστώς Ασάντ ή σε μεγάλους γαιοκτήμονες. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης τα εδάφη αυτά απαλλοτριώθηκαν από τους πρώην ιδιοκτήτες τους και σε όλο αυτό το διάστημα γίνονται προσπάθειες είτε συλλογικής αξιοποίησής τους είτε δημιουργίας κολλεκτίβων γης κλπ.

– Τι είδους αστυνόμευση και τι είδους δικαιοσύνη υπάρχει στη Ροτζαβα; Τι ποινές αντιμετωπίζουν οι υπαίτιοι αντικοινωνικών ή εγκληματικών πράξεων;
Δεν γνωρίζω.

– Τι πολιτικά κόμματα υπάρχουν στη Ροτζάβα και τι πρεσβεύουν;
Επί του καθεστώτος Ασάντ δεν υπήρχε πολιτική ελευθερία και η αντιπολίτευση βρισκόταν υπό καθεστώς δίωξης. Με την έναρξη της επανάστασης επανενεργοποιήθηκαν πολιτικά κόμματα κυρίως αριστερής και κομμουνιστικής κατεύθυνσης, τα οποία όμως είναι αδύναμα και δεν έχουν ισχυρές ρίζες στη συριακή κοινωνία. Από την άλλη, υπάρχουν και μέσα στην Ροζάβα κόμματα της κουρδικής εθνικής αστικής τάξης του ευρύτερου Κουρδιστάν, που συνδέονται με τα καθεστώτα των Ταλαμπανί και Μπαρζανί στο ΙΡΑΚ.

– Τι συνέβη με την προηγούμενη διοίκηση της επαρχίας της Ροτζάβα; Ποια ήταν η αντιμετώπιση των υπαλλήλων των προηγούμενων αρχών και ποια ήταν η αντιμετώπιση των αστυνομικών;
Δεν ξέρω να απαντήσω ακριβώς.

Σχετικά με τον συριακό εμφύλιο:

– Υπάρχουν άλλες δυνάμεις με κοινωνικά/απελευθερωτικά προτάγματα, που να εμπλέκονται στον συριακό εμφύλιο; Ποια είναι η σύσταση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και τι καθεστώς υπάρχει στις περιοχές που κατέχει; Υπάρχουν κομμουνιστικές/αριστερές ομάδες που να συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στον συριακό εμφύλιο;
Υπάρχουν αριστερές και κομμουνιστικές ομάδες που συμμετέχουν στον συριακό εμφύλιο, προερχόμενες κυρίως από το τουρκικό επαναστατικό κίνημα. (Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει αυτή τη στιγμή διασπαστεί, αλλά δεν γνωρίζω ακριβείς λεπτομέρειες).

– Ποια είναι η επίδραση της μάχης των Κούρδων με το Ι.Κ στις μη κουρδικές περιοχές;
Βασικά αποτελέσματα είναι η εισχώρηση μεγάλων κομματιών του πληθυσμού (και Αράβων) στο YPJ/YPG και η αλλαγή της καθημερινότητας μεγάλων πληθυσμιακών κομματιών των περιοχών αυτών σε σχέση με το καταπιεστικό και εκμεταλλευτικό καθεστώς διοίκησης και καθημερινής ζωής που επέβαλε το Ισλαμικό Κράτος.

– Τι κοινωνική σύσταση έχει το Ι.Κ;
Η σύσταση του ISIS είναι φατρίες του Ιράκ, πρώην αξιωματούχοι του μπααθικού-σανταμικού καθεστώτος και αγροτικοί πληθυσμοί οι οποίοι, λόγω της οικονομικής ανέχειας, των συνθηκών μακροχρόνιου πολέμου αλλά και της θρησκείας, προσχωρούν στους σχηματισμούς του. Υπάρχει υποστήριξη από τις οικονομικές, πολιτικές και θρησκευτικές ελίτ της Μέσης Ανατολής, υπάρχει διεθνής στρατολόγηση από χώρες της Ευρώπης, την Τουρκία, χώρες της βόρειας και της κεντρικής Αφρικής και χώρες της Μέσης Ανατολής.

– Σε μια πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα αναφέρθηκε ότι αυτό που ζούμε «είναι συνολικά η ρευστοποίηση των συνόρων της Μέσης Ανατολής». Με βάση αυτή τη λογική θέλουμε μια τοποθέτηση για την πολιτική σύγκρουση κουρδικής αυτονομίας – Ι.Κ σαν επεισόδιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του συνεπακόλουθου ξεπεράσματος της ιδεολογικής κυριαρχίας του καπιταλισμού τουλάχιστον στους λαούς αυτών των περιοχών.
Είναι αλήθεια ότι η ρευστοποίηση των συνόρων στη Μέση Ανατολή έχει προέλθει σε μεγάλο βαθμό από την ίδια τη δράση του ISIS, ως ένα επόμενο βήμα της συνθήκης γενικευμένου πολέμου με σκοπό τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο της Μέσης Ανατολής από τα διεθνή καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά κέντρα. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έτσι κι αλλιώς η διαμόρφωση των κρατών και των συνόρων στη Μέση Ανατολή ήταν αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης από τις δυτικές δυνάμεις στις αρχές και τα μέσα του 20ού αιώνα. Από την άλλη, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα εντάσσει έτσι κι αλλιώς στην ατζέντα του την κατάργηση των συνόρων, προτάσσοντας την ομοσπονδιοποίηση και τη διεθνοτική, διαθρησκευτική και διαπολιτισμική συνεργασία.

– Ποια είναι η συμμετοχή του πληθυσμού της Συρίας στον εμφύλιο; Ποιες κοινωνικές τάξεις και ομάδες συμφερόντων (με όλες τις υποδιαιρέσεις τους) συμμετέχουν σε κάθε πλευρά και ποιες μεταναστεύουν;
Μεταναστεύουν κυρίως Αραβικοί πληθυσμοί αλλά το ζήτημα είναι πιο σύνθετο. Υπάρχουν ομάδες που μετακινούνται προς τη Ράκα, την πρωτεύουσα του ISIS, άλλοι φεύγουν για Ευρώπη, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που εγκαθίστανται σε περιοχές που ελέγχει το καθεστώς του Άσαντ.

Η ανταπόκριση σε pdf

Text en Francais

Espanol