Ανακοινώσεις της Κατάληψης Πολυτεχνείου σε αλληλεγγύη με τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό (Νοέμβρης – Δεκέμβρης ’14)

Ανακοίνωση της Συνελευσης της Κατάληψης Πολυτεχνείου (1η)

Από σήμερα 1/12/14 το Ε.Μ.Π. Αθήνας καταλαμβάνεται, ως ένα ακόμη σημείο αλληλεγγύης και συστράτευσης με τον αγώνα του αναρχικού απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού (από 10/11/14), καθώς και των υπολοίπων αλληλέγγυων απεργών πείνας Γ. Μιχαηλίδη (από 17/11/14), Δ. Πολίτη και
Α. Δ. Μπουρζούκου (από 1/12/2014).

Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται αιχμάλωτος του κράτους από τις 1/2/2013
για την διπλή απαλλοτρίωση τράπεζας και ΕΛΤΑ στο Βελβεντό Κοζάνης.
Η πράξη του αποτελεί μέρος του πολύμορφου αναρχικού αγώνα, ενάντια σε όσους είναι
υπεύθυνοι για την λεηλασία που επιβάλεται στην κοινωνία συνολικά
από το κράτος και το κεφάλαιο.

Οι πολιτικές επιλογές του Ν. Ρωμανού και η αγωνιστική του συστράτευση
αποτελεί συνέχεια της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008.
Αγωνίζεται για ένα κόσμο χωρίς εξουσία, εκμετάλλευση και αφεντικά.
Ο αγώνας των φυλάκισμένων απεργών πείνας για μια ανάσα ελευθερίας
και εναντια στη βαρβαρότητα του εγκλεισμού και της όξυνσης της σωφρονιστικής καταστολής, (διακοπή και άρνηση αδειών, γενίκευση του καθεστώτος απομόνωσης, φυλακές τύπου Γ)
βρίσκεται πλάι-πλάι με τον αγώνα του κάθε καταπιεσμένου ενάντια στην καταστολή και την λεηλασία της ζωής του.

Η κατάληψη του Πολυτεχνείου επιχειρεί /έχει σκοπό να δώσει στο απελευθερωμένο έδαφος του ΕΜΠ χαρακτηριστικά ενός ανοιχτού, μαζικού και μαχητικού κέντρου αγώνα, παράλληλα με κάθε άλλο σημείο που αναπτύσεται
προς την κατεύθυνση της δικαίωσης των αιτημάτων του Ν. Ρωμανού (χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών)
αλλά και της υπόθεσης της κοινωνικής απελευθέρωσης γενικότερα.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ – ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ

Συνέλευση Κατάληψης Πολυτεχνείου
1/12/2014

________________________________________________________________________________

 

 

Screen Shot 2016-05-07 at 13.37.10

 

Αθήνα: Δεύτερη ανακοίνωση της Συνέλευσης Κατάληψης Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια

Σήμερα, στις 2/12, πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης στον αναρχικό σύντροφο Νίκο Ρωμανό, απεργό πείνας από 10/11 με σκοπό τη δικαίωση του αιτήματός του για παροχή εκπαιδευτικών αδειών. Η πορεία πλαισιώθηκε από χιλιάδες κόσμο, μέρος του οποίου κατευθύνθηκε στο κατειλημμένο Πολυτεχνείο.
Για εμάς το κατειλημμένο έδαφος του ΕΜΠ δεν έχει αξία από μόνο του. Είναι ακόμη μια ψηφίδα αξιοπρέπειας και αντίστασης απέναντι σε όσους θέλουν μια κοινωνία νεκροταφείο. Είναι μια ψηφίδα αντίστασης στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό που απλώνεται στις ζωές μας, από τους αναρχικούς απεργούς πείνας και τις φυλακές υψίστης ασφαλείας μέχρι τους Σύριους απεργούς πείνας και όσους αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία.
Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους ανθρώπους να πάρουν κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για τη νίκη του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού. Από καταλήψεις σχολών μέχρι το μπλοκάρισμα της παραγωγής. Από το σπάσιμο της μιντιακής ομερτά μέχρι τις επιθέσεις στους φύλακες της τάξης.
Να σταθούμε στο ύψος των καιρών μας απέναντι στην κρατική καταστολή, ενάντια σε λογικές που μας θέλουν απαθείς θεατές και ψηφοφόρους. Αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη στον Ν. Ρωμανό, απεργό πείνας από 10/11, και στους αλληλέγγυους απεργούς πείνας Γ. Μιχαηλίδη (17/11), Α.Δ. Μπουρζούκο (1/12) και Δ. Πολίτη (1/12).

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ Ν. ΡΩΜΑΝΟΥ

Συνέλευση Κατάληψης Πολυτεχνείου
Αθήνα, 2/12/2014

________________________________________________________________________________

Ανακοίνωση της Συνελευσης της Κατάληψης Πολυτεχνείου (3η)

Ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού συνεχίζεται για 25η μέρα, μέχρι τέλους μετά και την απόρριψή του τελευταίου αιτήματός του για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών. Παράλληλα γύρω από τον αγώνα του Νίκου Ρωμανού εξελίσσεται ένα δυναμικό κίνημα αλληλεγγύης πανελλαδικά και διεθνώς. Το κίνημα αυτό παρά τις αδυναμίες και αντιφάσεις του έχει πάρει μαζικές και διευρυμένες διαστάσεις αγγίζοντας πλήθος διαφορετικών κοινωνικών υποκειμένων που αναγνωρίζουν στον αγώνα του Ρωμανού κομμάτια και των δικών τους αγώνων για ζωή και αξιοπρέπεια. Προπαγανδιστικές και επιθετικές δράσεις, μαζικές κινητοποιήσεις, πλατιά αντιπληροφόρηση, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και σχολών και άλλα.

Ήδη την Τρίτη 2/12 πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας μια μαζικότατη διαδήλωση η οποία κατέληξε σε εκτεταμμένες συγκρούσεις γύρω από το κατειλλημένο έδαφος του ΕΜΠ και της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων. Η αστυνομική καταστολή που ακολούθησε στην περιοχή των Εξαρχείων οδήγησε στη σύλληψη 12 ανθρώπων οι οποίοι βασανίστηκαν συστηματικά τόσο κατα την σύλληψή τους όσο και κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους στην ΓΑΔΑ η οποία και παρατείνεται μέχρι αύριο το πρωί.

Η κατάληψη του Πολυτεχνείου Αθηνών από 1/12 πραγματοποιήθηκε για να εδαφικοποιήσει την αναγκαιότητα της όξυνσης του αγώνα ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό ιεραρχώντας την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού ως ένα ριζικό σημείο του συνδέοντάς τον με ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά διακυβεύματα καθώς και με την επέτειο της εξέγερσης της 6ης Δεκέμβρη του 2008.

Το επόμενο τριήμερο (ως τη ψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή 7/12) αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο τόσο για τον αγώνα και τη ζωή του Νίκου Ρωμανού όσο και για τα διακυβεύματα του κοινωνικού και ταξικού αγώνα. Η συνέλευση της κατάληψης του Πολυτεχνείου θα συνεχίσει να κρατά το απελευθερωμένο έδαφος του ΕΜΠ τουλάχιστον μέχρι την δικαίωση του αγώνα του Νίκου Ρωμανού παραμένοντας ένα από τα πολλά ακόμη κέντρα αγώνα που γεννιούνται καθημερινά. Ως συνέλευση της κατάληψης του Πολυτεχνείο καλούμε όλους τους καταπιεσμένους στους δρόμους της εξέγερσης ως τη νίκη. Δεν αντιλαμβανόμαστε το ΕΜΠ ως το κέντρο της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις της καταστολής, η οποία πρέπει να διαχυθεί παντού και προς κάθε κατεύθυνση.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΑΓΩΝΑ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/12 8.30 π.μ. Συγκέντρωση στα Δικαστήρια Ευελπίδων για τους συλληφθέντες της Τρίτης 2/12

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/12 12.00 π.μ. Προπύλαια

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/12 18.00 Προπύλαια

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/12 18.00 Σύνταγμα

Συνέλευση Κατάληψης Πολυτεχνείου

________________________________________________________________________________

Ανακοίνωση της κατάληψης Πολυτεχνείου (4η)

Χθες, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου ήτανε μια μέρα-σταθμός στον αγώνα της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού. Η απογευματινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας εξέφρασε μαζικά την οργή και την αποφασιστικότητα του κόσμου που στέκεται αλληλέγγυος στον απεργό πείνας. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν σταθερά σε Σταδίου- Σύνταγμα- Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα κρατικοί στόχοι και τράπεζες δεχόντουσαν επιθέσεις.
Στη συνέχεια μεγάλο κομμάτι του κόσμου κατευθύνθηκε στην περιοχή των εξαρχείων, για να σταθεί με μαχητικούς όρους απέναντι στις δυνάμεις καταστολής. Στο σημείο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση καλεσμένη από την Λαική Συνέλευση Εξαρχείων και την Κατάληψη Πολυτεχνείου. Ταυτόχρονα εκατοντάδες διαδηλωτών μαζί με συντρόφους που είχαν παραμείνει στη γειτονιά για να κρατήσουν ελεύθερο το έδαφος οχύρωσαν με οδοφράγματα την πλατεία Εξαρχείων και επιτέθηκαν στους κρατικούς μισθοφόρους προς την κατεύθυνση του Πολυτεχνείου. Η στήριξη της γειτονιάς που κατέβηκε στο δρόμο και κράτησε τα σπίτια ανοιχτά, προσφερόντας καταφύγιο και περίθαλψη σε όσους έιχαν ανάγκη, αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα ώστε οι μπάτσοι να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και οι μάχες να κρατάνε ώρες. Να σημειώσουμε ότι οι μονάδες των δέλτα δεν πλησίασαν το κέντρο των Εξαρχείων. Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου ξαναπιάνοντας το νήμα του Δεκέμβρη του ’08 επικαιροποίησαν τα μηνύματα της εξέγερσης και την επανέφεραν σε απτές και πραγματοποιήσιμες βάσεις.
Το όργιο καταστολής με αναβαθμισμένα μέσα (υδροβόλες αύρες κλπ) σε όλο το κέντρο της πόλης οδήγησε σε περισσότερες από διακόσιες προσαγωγές και σε δεκάδες διώξεις. Σύντροφοι στην περίμετρο της κατειλλημένης ΓΣΕΕ δέχτηκαν άγρια επίθεση και αρκετοί βρίσκονται διωκόμενοι με βαριές κατηγορίες. Αργά το βράδυ έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την ΓΑΔΑ.
Η συνέλευση της Κατάληψης του Πολυτεχνείου είχε διαμορφώσει έναν πολιτικό προσανατολισμό από το ξεκίνημα της την Δευτέρα 01/12/’14 και όλες αυτές τις μέρες συγκεκριμενοποιούσε και υλοποιούσε τους σχεδιασμούς της εκτιμώντας τις εξελίξεις του αγώνα. Αντιλαμβανόμενοι ότι ο αγώνας πρέπει να διαρκέσει μέχρι τη νίκη του συντρόφου Νίκου Ρωμανού και των αλληλέγγυων απεργών πείνας, είχαμε αποφασίσει την συμμετοχή και την στήριξη των κινητοποιήσεων στο δρόμο από το σώμα της Κατάληψης, αλλά και την περιφρούρηση του κατειλημμένου χώρου ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της. Η Κατάληψη του Πολυτεχνείου είχε οργανωμένη παρουσία στις κεντρικές διαδηλώσεις καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας, πορεύτηκε πλάϊ στο οργανωμένο μπλόκ των αντιεξουσιαστών μαθητών το Σάββατο το μεσημέρι, το βράδυ στάθηκε στην γειτονιά των Εξαρχείων και συμμετείχε με πανό στην συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους προσαχθέντες.
Το Πολυτεχνείο περικυκλώθηκε από δυνάμεις καταστολής από τις 5μ.μ. Όταν ανέβαινε η αύρα την Στουρνάρη η κατάληψη δέχθηκε επίθεση με δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Οι μπάτσοι απωθήθηκαν από τα κάγκελα του πολυτεχνείου αποφασιστικά. Όλη τη νύχτα οι σύντροφοι που περιφρουρούσαν με σθένος την κατάληψη διεξήγαγαν ψυχολογικό πόλεμο στα σκυλιά της κρατικής καταστολής. Ο αστυνομικός κλοιός άνοιξε αργά το πρωί. Αυτή την στιγμή υπάρχουν κλούβες στις γωνίες της Τοσίτσα και ένα μπατσοαπόσπασμα απέναντι από την πύλη της Στουρνάρη. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη από την πύλη της Πατησίων. Η Κατάληψη έχει δεχθεί την στήριξη πολλών αλληλέγγυων με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι το κράτος εξαπέλησε ομάδες ασφαλιτών με κουκούλες για να σπείρει σύγχυση και να κάνει συλλήψεις. Καταγγέλουμε την προβοκατορολογία της καθεστωτικής αριστεράς που δίνει έδαφος στα κατασταλτικά σχέδια, επιτείνοντας τη σύγχυση και σπέρνοντας τον φόβο.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός της απόπειρας ύπουλης- καλυμμένης εισβολής των ασφαλιτών στον κατειλημμένο χώρο του Πολυτεχνείου, προσποιούμενοι τους διαδηλωτές. Μεγάλη ομάδα αυτών των αποβρασμάτων απωθήθηκε από την περιφρούρηση της κατάληψης.
Σε μια περίοδο όπου το κράτος επιχειρεί να επιβάλει το “νόμο και την τάξη” μέσα στα πανεπιστήμια, η Κατάληψη του Πολυτεχνείου έχει αποτελέσει μια μαχητική εστία αντίστασης με ανατρεπτικά χαρακτηριστικά απέναντι στον κρατικό ολοκληρωτισμό. Στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους όσοι συμμετέχουν έμπρακτα στον αγώνα που δίνει ο Νίκος Ρωμανός.
Από σήμερα, Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του ετήσιου προυπολογισμού του 2015, οφείλουμε να αναδείξουμε τις ανάγκες, τα οράματα και τα προτάγματα που συνενώνουν διαφορετικά υποκείμενα και συμπυκνώνονται στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού. Να διεκδικήσουμε μαζί του και την δική μας ανάσα ελευθερίας μέχρι την κοινωνική απελευθέρωση.

ΟΛΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 18.00

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – 7/12/2014

 

________________________________________________________________________________

Σπάμε τους αποκλεισμούς. Εμείς ορίζουμε τις απαγορεύσεις.

Η Kατάληψη Πολυτεχνείου σε αλληλεγγύη στον απεργό πείνας από 10/11 Νίκο Ρωμανό καλεί σε συγκέντρωση στην Πύλη Στουρνάρη σήμερα (Κυριακή 7/12) στις 21.30.  Νωρίτερα χρειάστηκε να προσεγγίσει γιατρός τη κατάληψη Πολυτεχνείου.  Όταν η γιατρός μετά από λίγη ώρα αποχώρησε, στο αμέσως επόμενο δρόμο ΜΑΤ  ακινητοποίησαν το όχημα όπου επέβαινε δηλώντας της ότι υπάρχει  απαγόρευση στην ευρύτερη περιοχή γύρω της κατάληψης, ότι την είδαν να  μεταφέρει λευκό σεντόνι μέσα στη κατάληψη και γι αυτούς τους λόγους οι  μπάτσοι κράτησαν τα στοιχεία τους.   Μέσα στη κατάληψη δεν μεταφέρθηκε τίποτα.    Η τρομοκρατία ΔΕ θα περάσει.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 

________________________________________________________________________________

 

Ανακοίνωση- Κάλεσμα της Συνέλευσης Κατάληψης Πολυτεχνείου

Τα ξημερώματα της 7ης Δεκέμβρη βρήκε το ΕΜΠ σε χαλαρό αστυνομικό κλοιό περιμετρικά του, ο οποίος άρχισε να κλείνει όσο πλησίαζε ο χρόνος της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό που θα είχε αρχίσει στις 22.00. Από τις 20.00 το απόγευμα πολλές επιπλέον διμοιρίες κατέφθασαν από όλες τις πιθανές προσβάσεις και απέκλεισαν τΙς 3 εισόδους του  ΕΜΠ. Συγκεκριμένα, επικαλούμενοι λόγους “αστυνομικής διάδρασης” απαγόρευσαν την είσοδο σε συντρόφους που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν. Παρόλα αυτά αρκετοί σύντροφοι κατάφεραν με επΙμονή και δυσκολίες να μπουν στην κατάληψη.
Παράλληλα διακινούνταν φήμες για προσαγωγές συντρόφων έξω από την είσοδο της Στουρνάρη, ανύπαρκτες συγκρούσεις στα Εξάρχεια κτλ. ώστε να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να τον αποτρέψουν να έρθει στην Συνέλευση Αλληλεγγύης και το κάλεσμα αλληλεγγύης στην κατάληψη. Η κρατική τρομοκρατία επιχειρεί να στήσει καθεστώς άτυπης πολιορκίας γύρω από το Πολυτεχνείο. Με τακτικές έντασης του αποκλεισμού στις ώρες αιχμής και χαλαρότερα τις ώρες αποχώρησης  προσπαθούν να πλήξουν τον ανοιχτό χαρακτήρα της κατάληψης και να χτυπήσουν την ψυχολογία των καταληψιών. Το κατειλημμένο πολυτεχνείο κρατά ακόμη και συνεχίζει μέχρι την τελική νίκη του αγώνα του Ν.Ρωμανού,
Η Συνέλευση Κατάληψης Πολυτεχνείου και αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι που βρέθηκαν σήμερα στο ΕΜΠ καλούν στην πλ. Εξαρχείων στις 16.30 αντικατασταλτική συγκέντρωση
17.00 είναι η Συνέλευση Αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Ν.Ρωμανό στο ΕΜΠ (κτίριο Γκίνη)

Συνέλευση Κατειλημμένου Πολυτεχνείου – Αλληλέγγυοι/ες

 

_________________________________________________________________________________

 

Πέρα από τη νίκη και την ήττα

Ο αιχμάλωτος αναρχικός Νίκος Ρωμανός βάζοντας μπροστά το μόνο μέσο που διέθετε στη συνθήκη του εγκλεισμού, το σώμα του, διεξήγαγε έναν σκληρό και αποφασιστικό αγώνα από τις 10/11/2014, απαιτώντας μια ανάσα ελευθερίας. Εκμεταλλευόμενος τις αντιφάσεις του νομικού συστήματος, συγκρούστηκε μαζί του και τις ανέδειξε. Το κράτος τηρώντας απόλυτη στάση απέναντι στην απεργία πείνας μέχρι και την 6η Δεκέμβρη όπου και κορυφώθηκε η πολεμική εναντίον του, οπισθοχωρώντας οδηγήθηκε σε αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων.
Η αναπροσαρμογή του νομοθετικού οπλοστασίου είναι διφορούμενη. Αφενός, οι πολιτικοί κρατούμενοι θα μπορούν να παίρνουν εκπαιδευτικές άδειες με βραχιολάκι. Το κράτος υπαναχώρησε σε σχέση με τη μάχη του Νίκου και των αλληλέγγυων, κάτι που αποτελεί νίκη του κινήματος απέναντι στην κυβερνητική πυγμή. Αφετέρου, στο πρόσφατα θεσπισμένο καθεστώς ψηφιακής ομηρίας, στο λεγόμενο βραχιολάκι, εντάσονται και οι εκπαιδευτικές άδειες των υποδίκων. Το σωφρονιστικό τοπίο της ευκολότερης απόδοσης ποινών σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού διευρύνεται και αποενοχοποιείται. Ωστόσο, δεν πρόκειται για έναν καθαρά επιθετικό σχεδιασμό, αλλά για μια προϋπόθεση του συμβιβασμού στον οποίο προχώρησε το κράτος.
Η καθεστωτική αριστερά, που έτσι κιαλλιώς είναι μια συστημική δικλείδα ασφαλείας, στη συγκεκριμένη περίπτωση έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου έτσι ώστε να ισχυροποιήσει τον έλεγχο και την καταστολή, αφοπλίζοντας τους αντιστεκόμενους. Οι ρεφορμιστές καπηλευόμενοι την απεργία πείνας του Νίκου επιχείρησαν να υποβιβάσουν έναν καθαρά πολιτικό αγώνα σε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα.Το πρόταγμα της εκπαίδευσης ως υπέρτατη κοινωνική αξία δεν αποτελεί παρά μια προσπάθεια αποπολιτικοποίησης του αγώνα για ελευθερία.
Η απεργία πείνας του Νίκου αποτέλεσε αιχμιακό σημείο ανάδυσης και σύγκλισης πολύμορφων κινητοποιήσεων, διότι ο σύντροφος υπερασπίστηκε με σθένος τα συνολικά ανατρεπτικά προτάγματα που συνεγείρουν τους καταπιεσμένους εμπνέοντας προοπτικές νίκης. Ένας αιχμάλωτος αναρχικός αντάρτης που συνδέεται ενεργητικά με το νήμα της εξέγερσης και αντιστέκεται μέχρι τέλους, ξυπνάει το αχαλίνωτο. Το κίνημα αλληλεγγύης που ξεσηκώθηκε είχε μαζικά χαρακτηριστικά, γιατί ο αγώνας του Νίκου άγγιξε κομμάτια των καταπιεσμένων που αναγνώρισαν σ’αυτόν και τον δικό τους αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Ο αλληλέγγυος αγώνας πήρε έδαφος απελευθερώνοντας δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα τα οποία λειτούργησαν ως εστίες συσπείρωσης και διάχυσης της δράσης. Έτσι κατάφερε να ανατρέψει σε ελάχιστο χρόνο το καθεστώς ολοκληρωτικού κρατικού ελέγχου πάνω στο δημόσιο χώρο που εντείνεται μετά την εξέγερση του ’08. Οι συλλογικές καταλήψεις αντίστασης αφήνουν παρακαταθήκες για έναν κόσμο ελευθερίας και αυτοοργάνωσης. Οι συνεχείς επιθετικές πρωτοβουλίες, παρότι ακολούθησαν καθυστερημένα και με υποδεέστερη ένταση την πυγμή που προέταξε ο απεργός πείνας, θυμίσαν πως οι καταπιεσμένοι μπορούν να σπάσουν τη κρατική τρομοκρατία.
Το διογκούμενο κίνημα αλληλεγγύης λειτούργησε απειλητικά εξαναγκάζοντας τους “αντιπροσώπους του λαού” να χρησιμοποιήσουν πρακτικές αποσυμπίεσης, επισπεύδοντας και την διεξαγωγή εκλογών. Πρόκειται για μια μέθοδο διαφυγής του κράτους από την επερχόμενη σύγκρουση με τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Πρέπει να τονίσουμε ότι η επανάκαμψη της εξέγερσης που πυροδότησε ο Νίκος αποτέλεσε τον κρίσιμο παράγοντα στην παρούσα καθεστωτική αναδιάταξη, υποχρεώνοντάς το κράτος να εγκαταλείψει την επίπλαστη κοινοβουλευτική πολεμική του και να αντιτάξει ένα ενιαίο μέτωπο.
Το κράτος διανύοντας μια βαθιά πολιτική κρίση προσαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση και γι’αυτό όλες αυτές τις μέρες κρατούσε αμυντική στάση. Όμως, η επιχειρούμενη αποκατάσταση του τρωμένου δημοκρατικού προσωπείου της κυριαρχίας προμηνύει την όξυνση της επίθεσης κράτους και κεφάλαιου, από όλες τις δυνάμεις του καθεστωτικού φάσματος. Ειδικότερα η καθεστωτική αριστερά, επιχειρώντας την ενσωμάτωση των αντιστάσεων στο θεσμικό παιχνίδι, έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποδυνάμωση του αγώνα. Γι’ αυτούς τους λόγους αναγνωρίζουμε ότι όχι μόνο τίποτα δεν τελείωσε, πως όχι μόνο όλα συνεχίζονται, αλλά ότι πρέπει και να οξύνουμε την αντεπίθεση στον πολιτισμό της φυλακής και της εκμετάλλευσης. Να μην αφήσουμε ούτε στο ελάχιστο να εγκατασταθεί η νεκρική σιγή της πλασματικής συναίνεσης.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΑΙ ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΠΑΥΛΑ-ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΥΠΟΥ Γ’
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ

 ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – 11/12/2014

 

Screen Shot 2016-05-07 at 13.17.11